Yurt Dışında Eğitim

Gelecek hayatımız için ne okumak istediğimizi, hangi üniversiteye gitmek istediğimizi veya hangi meslek sahibi olacağımızı lise zamanı karar veririz. Özellikle son yılda. Bu karar verme aşamasında tabi ki bir yandan da derslere çalışır ve ÖSS’de yeterince başarılı olmak isteriz ki istediğimiz üniversite ve bölüme rahatlıkla girebilelim.  Bu stres bile bazen bizim başarısız olmamıza veya istediğimiz puanı elde etmemize engel olabilmektedir. Girdiğimiz sınavı bizim için tek umut gibi düşünüyor ve buna göre çok daha fazla ve stresli çalışma metoduna uyum sağlamak zorunda kalıyoruz. Aslında sınavlara girmeden önce başka hangi seçeneklerimizin olduğunu bilmek bize daha rahat bir çalışma ortamı sağlayabilir. O olmazsa bu olur düşüncesi ile daha sağlıklı bir seçim yapılabilir.

Türkiye’de yapılan sınavlar dışında bir alternatif de Yurt Dışında eğitim görmektir. Sınırların, mesafelerin ve ulaşımın değiştiği günümüzde yurt dışında eğitim görmek sandığımız kadar da zor değil aslında. Artık sadece sınavda istediğiniz puanı elde etmeme değil en başından beri tercihinizi bu yönde de kullanabilirsiniz. Bu sayede önceden verdiğiniz kararlar size kontenjan, masraflar ve plan yapma açısından çeşitli olanaklar sağlayacaktır. Gideceğiniz yerleri kendi isteğinize göre Amerika, Avrupa ve Orta Asya ülkelerinden seçebilirsiniz. İngilizce eğitim veren bir ülke seçmek isterseniz, Amerika, İngiltere ve Avrupa ülkelerinden seçebileceğiniz gibi Çince veya İtalyanca eğitim almak isterseniz de buna uygun bir seçim yapabilirsiniz.

Yurt dışında eğitim görmek isteyenlerin problem olarak gördükleri iki sorunu vardır. İlki gideceği ülkedeki eğitim dilini bilmek zorunda mı? Eğer bilmiyorsa yine de gidebilir mi? Ülkenin dilini bilmek zorunda değilseniz, eğitimin hangi dilde verildiği önemlidir. Eğer eğitim dilini bilmiyorsanız bile bazı ülke ve okullar, mesela İngiltere, dil öğrenmeniz için size kolaylık sağlaması açısından vize verebilmektedir. Bu sayede ilk yıl dilinizi öğrenip daha sonra asıl üniversite ve bölümünüze başlayabilirsiniz. Eğer Türkçe dışında herhangi bir dil bilmiyorsanız gitmek istediğiniz ülkenin eğitim şartlarına ve imkanlarına bakabilir veya bu imkanları sağlayan ülkelere göre seçim yapabilirsiniz.

İkinci sorun ise masraflardır. Yurt dışında eğitim genel olarak ücretlidir. Bu ücretler bizim para birimimize göre bazen daha fazla bazen daha uygun hatta Türkiye’deki eğitime eşit düzeyde olabilmekte. Türkiye’de olduğu gibi yurt dışında eğitim için ücretler yıllık olarak belirtilmektedir.  Bize en pahalı gelen ülke para biriminden dolayı İngiltere’dir.  Sonrasında gelen Amerika ve Avrupa ülkeleri daha uygun fiyatlı olabilmektedir. Bizim para birimimize göre en uygun hatta daha ucuz gelen ülkeler ise Orta Asya veya Asya ülkeleridir. Azerbeycan, Türkmenistan, Çin ve son dönemin popüler ülkesi Malezya örnek gösterilebilir. Ülkelerin kendi eğitim şartları, durumu, imkanları ve ücretleri ile ilgili daha ayrıntılı bilgileri diğer yazılarda bulabilirsiniz.

Yurt dışında eğitim sanıldığı kadar zor, pahalı veya korkutucu değildir. Seçim yapmanıza yardımcı olmak için bize ulaşabilirsiniz.

Editör güncellemesi: yurt dışında okunabilecek yeni üniversiteler ve hakkında bilgiler eklendi, 14.02.2018

Bir cevap yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir