Türkiye’de ve Yurt Dışında Eğitim

Türkiye'de ve Yurt Dışında Eğitim

Türkiye’de ve Yurt Dışında Eğitim

Üniversite sınavına hazırlanan veya üniversitenin ilk yılında olan bütün öğrenciler yurt dışında eğitim görmeyi düşünmüş veya düşünüyordur. Çoğu öğrenci tam araştırma yapmadığından çok zor veya çok pahalı olduğunu düşündüğünden daha ilk adımı atmadan vazgeçiyor. Bu yazıyı okuduktan sonra o kadar da zor olmadığını görecek ve henüz geç kalmadığınızı öğreneceksiniz.

Türkiye’de mi yoksa yurt dışında mı eğitim karşılaştırması yaparken, Türkiye’de okuyacak olsanız vakıf veya devlet üniversitesi mi, ona karar vermelisiniz. Çünkü başka bir şehirde okusanız dahi aylık belirli bir masrafınız olmakta. Eğitim masrafı olarak düşündüğümüz tek şey vakıf üniversitesi için ödenen ücret değil devlet üniversitesi de olsa okuyacağınız şehirdeki yapacağınız yaşam masrafları da buna dahildir.

Öncelikle Türkiye’de yapılan üniversite sınavlarında istediğiniz başarıyı elde edemediniz veya istediğiniz bölümü burada okumak istemiyorsunuz. Yurt dışı üniversitelerinin birçoğu lise diplomanız veya YGS’de barajı geçtiğinize dair belge ile başvuru kabul ediyor. Yani çalışma şeklinizi buna göre yapabilir ve şansınızı bu sınavlar dışında da deneyebilirsiniz.

-İstediğiniz ülkeyi, üniversiteyi ve bölümü seçebilirsiniz. Denklik konusunda aklınızda soru işareti olmasın. Çünkü bir çok üniversite için YÖK denklik vermekte.

-Lisans eğitimleri Türkiye’de 4 yıl iken yurt dışında genellikle 3 yıllıktır.

-Bir çok ülke okumaya gelen yabancı öğrencilere burs ve çalışma imkanı sunmaktadır.

-Ülkeler, okumanıza ve kalmanıza yardımcı olmak için haftalık belirli süre çalışma izni verir. Bu sayede masraflarınızın birçoğunu çıkartabilirsiniz.

-Mezun olduktan sonra ülkeler belli bir süre çalışma izni veya iş bulmanız için belli bir süre oturma izni verir. Bu sayede okurken belki de çok sevdiğiniz ülkede kalmaya devam edebilirsiniz.

Masraf konusu yurt dışında eğitim konusunda en önemli başlıktır. Çünkü bir çok aile ve öğrenci için masraflar en önemli etkendir. Yurt dışında eğitim için genellikle yıllık masraflar bahsedilir. Tüm masraflarınızı toplayıp yıllık olarak gösterilir yani. Başka bir şehirde devlet üniversitesi okumaya gittiğinizde masraflarınız aylık olarak çok görünmese de yıllık olarak hesapladığınızda aynı rakama denk gelebilir. Tabi ki devlet ve vakıf olarak değişebilir. Ülkelere göre değişiklik gösterse de ortalama yıllık 4.500- 50.000 TL arasında değişir. Türkiye’de başka bir şehirde okuduğunuzda tüm yaşam ve kira giderleriniz aylık 500-1000 TL arası değişmekte ve bunu 10 ay olarak hesapladığımızda 5.000-10.000 TL arası değişmektedir. Tabi vakıf üniversitesi olduğunda yıllık sadece okul masrafı 13.000-45.000 TL arası değişir.

Bu şartlar ve masraflar göz önüne alındığında korkmadan başvuru yapabilirsiniz. Bu konuda size her zaman yardımcı olabiliriz. Ülkeler, üniversiteler ve masraflar konusunda tüm yardımları alabilirsiniz. İsterseniz aşağıdaki yorum kısmına da sorularınızı iletebilirsiniz.

Bir cevap yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir